?

Jeg har ikke hatt sexlyst på flere år, hva skal jeg gjøre med situasjonen?

Kvinne 21 . 05 Mai 2021
Spørsmål

Hei, jeg er en jente på snart 22 år som ikke har hatt sexlyst på flere år. Jeg hadde en kjæreste i mange år, men hadde heller ikke da sexlyst. Jeg hadde ikke problemer med å kjenne på disse «kåte» følelsene når først jeg kom i puberteten, men er nå blitt noe som plager meg veldig mye.. Jeg vet heller ikke hva jeg skal gjøre med situasjonen. Hilsen litt stressa jente

Kvinne (21)
Helsesykepleier svarer
Hei

Flott at du skriver til oss!

I vår seksualiserte verden er det lett å få inntrykk av at alle andre har seg konstant, men det trenger ikke å være sannheten. I realiteten har alle mennesker perioder i livet der lysten minker. Studier har vist at så mange som 40 prosent av alle kvinner kan ha nedsatt seksuell lyst fra tid til annen. Det kan være greit å ha i bakhodet.

Hos kvinner er de kroppslige funksjonene som styrer lyst, tenning og orgasme separate. De er derfor ikke avhengige av hverandre. Har du tapt lyst på sex, kan du derfor likevel ha god sex. Om du ikke har noe ønske om seksuell aktivitet, kan du fungere godt seksuelt når du først er "kommet i gang". Beføling rundt klitoris, kjønnslepper og skjede setter igang nerveimpulser, noe som kan føre til god seksuell tenning.

Opplevelse av god fysisk og psykisk helse er viktig for seksuell interesse og aktivitet. Har du lav fysisk og emosjonell helse, kan det være en motstand mot å bli seksuelt opphisset. Andre lystdrepere kan være stress, nedstemhet eller det å føle seg lite attraktiv.

En annen grunn til at du ikke har sexlyst, er at du kanskje har «feil» type sex? Synes du sex er kjedelig? Noen av oss trenger sterkere stimulans, for eksempel å fantasere eller se på noe opphissende. Sexhjelpemidler kan også være til god nytte.

Har man lav eller manglende seksuell lyst, gjelder det å prøve å forstå hvorfor. Først da kan man angripe problemet på riktig måte.

Har du flere spørsmål om seksuell helse: Sjekk ut om din studentsamskipnad har helsesykepleier, eller oppsøk helsestasjon i din kommune. Der vil du få god veiledning på hva som kan passe for akkurat deg. 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier

Finner du ikke det du leter etter?